Demografie en topografie Australië


Demografie

Australië is het op zes na grootste land van de wereld. Officieel heet Australië: Commonwealth of Australia. In Australië leven 22.015.576 (2012) inwoners. Het land is 7.687.808 km2 groot. Dit betekend dat er 2,9 inwoners per vierkante kilometer leven, ter vergelijking, in Nederland is dit 447 inwoners per km2. 92 Procent van de Australiërs heeft een Europese achtergrond, 7 procent een Aziatische en 1 procent is Aboriginal, de oorspronkelijke bevolking.

In Australië wordt Engels gesproken. 64 procent van de bevolking is christelijk. Slechts 4 procent is Boeddhist, Moslim, Joods of hindoe. 19 procent van de bevolking is niet gelovig. De gemiddelde leeftijd in Australië is 37 jaar.

 
Topografie

Australië is het grootste eiland ter wereld. Het wordt omgeven door zeeën en oceanen. Het landschap van Australië is erg divers. In het noordoosten zijn er regenwouden, in het binnenland zijn er woestijnen en steppes. Aan de oostkust is het bergachtig gebied met als hoogste berg de Mount Kosciuszko van 2.228 meter hoog.

Australië is opgedeeld in 6 staten, 2 territoria en 1 federaal territorium . Deze zijn:
-          New-South Wales met als hoofdstad Sydney;
-          Queensland, waarvan de hoofdstad Brisbane is;
-          Tasmanië met als hoofdstad Hobart;
-          Western Australia met als hoofdstad Melbourne;
-          South Australia, waarvan de hoofdstad Adelaide is;
-          Victoria met als hoofdstad Melbourne.
De twee territoria zijn:
-          Northern Territory, waarvan de hoofdstad Darwin is;
-          Jervis Bay Territorium, wat onderdeel van het Australian Capital Territory is.
Het federaal territorium is:
-          Australian Capital Territory met als hoofdstad Canberra.

De hoofdstad van Australië is Canberra. Hier leven ruim 350.000 inwoners. De stad met de meeste inwoners is Sydney. Hier leven ruim 3,5 miljoen mensen.

In Australië zijn de seizoenen tegenovergesteld van Nederland. Als het in Nederland herfst is, is het in Australië lente. Doordat het zo’n groot land is, zijn er verschillende klimaatzones. Boven in Australië zijn de tropen, het is hier het gehele jaar vochtig en warm, rond de 35 °C. ’s Nachts koelt het wel af. Van november tot april is de regentijd. Iets minder noordelijk is het een subtropisch klimaat. Hier is de tempratuur het hele jaar tussen de 20 en 30 graden. Midden op het continent is het een landklimaat. Er valt hier nauwelijks regen. In de zomer  kan de tempratuur overdag oplopen tot 40 °C, terwijl het ’s nachts vriest. In het zuiden van Australië, waar Victoria ook onder valt, heerst een gematigd zeeklimaat. In de zomer is het 25 tot 38 graden in de winter rond de 14 °C. Er kan hier 250 tot 1800 mm per jaar vallen, het regent van mei tot oktober.

Bronnen:
- www.Australie.nl: Geraadpleegd op 14 juni 2013;
- www.Australia.com: Geraadpleegd op 14 juni 2013;
- www.censusdata.au: Geraadpleegd op 13 juni 2013.